Leestijd: 4 min

Snel afvallen? Dat kan, maar doe 't wel op de Orangefit manier

4 juni 2021|Lifestyle

Verantwoord, gemakkelijk én snel afvallen. Zijn dat drie woorden die samengaan? Online vind je veel websites die claimen van wel. Maar kan dat eigenlijk wel? Het korte antwoord: ja, dat kan, als je het goed doet tenminste! We leggen je graag uit hoe je dit doet.

Zo werkt afvallen

De energie die je lichaam binnenkrijgt en verbruikt, drukken we uit in calorieën. Afvallen is in de basis eigenlijk heel simpel: je moet meer calorieën verbruiken dan je binnenkrijgt. Je kan meer gaan sporten, waardoor je meer calorieën verbrandt. Maar je kan ook een calorietekort creëren door minder/gezonder te gaan eten. Of een combinatie natuurlijk.

Wanneer je gemiddeld evenveel calorieën binnenkrijgt dan je op een dag verbrandt, zul je op je huidige gewicht blijven. Maar wanneer je minder calorieën verbrandt, zal je lichaam toch ergens de energie vandaan moeten halen om te blijven functioneren. Het begint dan aan de voorraden die je opgebouwd hebt: koolhydraten, eiwitten en uiteindelijk vet.

Waarom snel afvallen?

We willen allemaal wel eens snel een paar kiloo’tjes minder wegen. Bijvoorbeeld omdat er opeens een bruiloft, zomer of vakantie voor de deur staat. Of om gewoon net iets strakker en lekkerder in je vel te zitten. 

Zodra je het besluit neemt om af te vallen, ben je extra gemotiveerd en wil je zo snel mogelijk resultaat. En dus snel afvallen. Kunnen we helemaal begrijpen! 😄

Hoe kan je snel afvallen?

Het is belangrijk om eerst te bepalen wat snel afvallen is. Is dat een kilo per week of meer? Als je het ons vraagt is 1 á 2 kilo per week afvallen snel. Hieronder vertellen we je waarom.

1 kilo vet staat gelijk aan 3.500 calorieën. Wil je 2 kilo vet in een week verliezen? Dan betekent het dus dat je 7.000 calorieën in een week minder moet eten dan je lichaam verbruikt. Teruggerekend is dat 1.000 calorieën per dag.

Vrouwen hebben dagelijks gemiddeld 2.000 calorieën nodig om op gewicht te blijven. Als je 2 kilo per week kwijt wilt raken, mag je dus maar 1.000 calorieën eten. Dat is de helft minder! Mannen hebben gemiddeld 2.500 calorieën per dag nodig en zouden dus dagelijks 1.500 calorieën moeten eten. Ook flink minder! (1)

Dit is echt heel weinig en niet ideaal. Ga daarom liever voor 1 kilo per week, of volg onze tips hieronder!

Gezond en snel afvallen doe je zo

Veel onderzoeken hebben al laten zien dat snel afvallen op de lange termijn niet de juiste manier is. Bijna iedereen die het doet, valt weer terug naar zijn of haar oude gewicht. Het bekende jojo-effect!

Toch is het mogelijk, ook met blijvend resultaat. 

Wil je snel afvallen? Volg dan deze vijf tips.

  1. Doe het maximaal 4 weken aan een stuk. Je kan zo 4 tot 8 kilo kwijtraken per maand.
  2. Verhoog je eiwitinname naar 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Je wilt namelijk snel vet verliezen, maar geen spieren.
  3. Eet extra groenten, neem een maaltijdshake met vitamines/mineralen of slik dagelijks een multivitamine. Snel afvallen betekent een groot calorietekort en dus ook helaas automatisch een tekort aan vitamines en mineralen.
  4. Probeer meer te slapen. Snel afvallen gaat vaak gepaard met lagere energieniveaus. Door meer te slapen zit je lekkerder in je vel en hou je het beter vol.
  5. Ga na deze 4 weken niet terug naar je oude levensstijl. Dit heeft er namelijk voor gezorgd dat je nu wilt afvallen. Werk aan een nieuwe en gezonde levensstijl waar jij je lekker bij voelt. 

Vooral deze laatste tip is belangrijk voor blijvend resultaat. Hieronder vertellen we je meer over het aanpassen van je levensstijl!

Lifestyle-verandering voor blijvend resultaat

Zodra ze hun streefgewicht bereikt hebben, maken veel mensen de fout om weer terug te vallen in hun oude patronen. Ze gaan weer ongezond snacken en laten het sporten weer voor wat het is. 

Zonde, want zo krijg je binnen no-time weer meer calorieën binnen dan je verbruikt en raak je langzaam weer op je oude gewicht. Dan kun je weer van vooraf aan beginnen.

Om op gewicht te blijven is daarom een blijvende verandering nodig. Gezond eten en drinken en sporten moet echt onderdeel worden van je lifestyle. Dit levert je namelijk nog veel meer voordelen op dan alleen een strakker lijf.

Wij helpen je gezond af te vallen

Bij Orangefit waren we vroeger nooit fan van maaltijdvervangers of afvalshakes. Maar we begrijpen wel dat ze een fijne ondersteuning zijn bij het afvallen. Ze maken calorie-inname overzichtelijk en helpen je om minder calorieën binnen te krijgen.

Daarom hebben we zelf een afvalshake gemaakt die wél voldoet aan de ‘Orangefit standaarden’! Compleet, eiwitrijk, vezelrijk en zonder toegevoegde suikers. En met succes! In januari is onze shake door de Consumentenbond nog als Nr.1 maaltijdvervanger van Nederland getest!

Gratis voedingsadvies

Daarnaast bieden we gratis voedingsadvies aan wanneer je twee zakken Orangefit Diet of het Afslankpakket bestelt. Want een goed product in huis halen is 1, maar weten wat je daarnaast allemaal nog meer mag eten is 2. 

Met ons voedingsadvies val je op een verantwoorde manier 0,5 tot 1 kilo per week af. Dit is een gezond tempo. Wil je sneller afvallen? Dat kan ook, maar volg dan na maximaal vier weken weer het advies dat wij je hebben gegeven.

Ook leert ons voedingsadvies je leefstijl aan te passen en geven we je veel tips over gezonde voeding. Zo wordt het een fluitje van een cent om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren en om je nieuwe gewicht vast te houden!