Leestijd: 6 min

Heb ik een gezond vetpercentage?

12 mei 2022|Lifestyle

Je vetpercentage zegt vaak iets over hoe gezond je leeft. Maar hoe meet je je vetpercentage? En wat is ideaal? Lees mee.

Het lichaam in percentages

Je lichaam bestaat voor (meer dan) de helft uit vocht, en verder ook uit spieren, vet, botten en weefsels. Door het gewicht van één je lichaamsdelen door je totale gewicht te delen, kan je het percentage dat daarbij hoort berekenen.

Doe je veel aan krachttraining, dan zal je spierpercentage hoger dan gemiddeld zijn. Maar eet je ongezond en beweeg je weinig, dan is je vetpercentage waarschijnlijk juist hoger.

Gezond vetpercentage

Een gezonde levensstijl kan je deze waarden op peil houden. Het gemiddelde vetpercentage ligt bij mannen tussen de 18 en 25%.

Vetpercentage voor vrouwen

Onderzoekt toont aan dat oestrogeen ervoor zorgt dat vrouwen meer vet opslaan dan mannen (2). Het gemiddelde vetpercentage ligt daarom bij vrouwen tussen de 25 en 31%, maar alles tussen de 21 en 31% kan (voor jonge vrouwen) als gezond beschouwd worden. Alles boven deze waarden wordt gezien als overgewicht en kan ongezond zijn.

Vetpercentage voor mannen

Mannen zijn van nature een stuk 'droger' dan vrouwen, wat ook terug te zien is in het gemiddelde vetpercentage van 18 tot 25%. Het gezonde vetpercentage voor mannen ligt tussen de 14 en 25%, daarboven spreken we van overgewicht.

Hieronder de gemiddelde vetpercentages voor mannen en vrouwen op een rijtje:

Vrouwen % lichaamsvet Mannen % lichaamsvet
Atletisch 14-20 6-13
Goede gezondheid 21-24 14-17
Normaal/gemiddeld 25-31 18-25
Overgewicht >32 >26

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar
 • Inspiratie

  Videos: On The Spot

  Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

 • Gringa viel in totaal 72kg af

  Lees interview
 • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

  Lees interview
 • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

  Lees interview
 • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

  Lees interview
 • Kya sport voor mentale kracht

  Lees interview
 • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

  Lees interview