Leestijd: 5 min
11 tips tegen honger en eetbuien
Je bent bezig met afvallen of gezond aankomen. Of misschien wil je wel gewoon je huidige gewicht behouden. Honger en eetbuien kunnen je het leven dan soms best lastig maken! De verleiding is soms groot en als je dan toch toehapt denk je achteraf al snel 'waarom heb ik dit gegeten?' 😭
Gelukkig kan je met gezonde voeding honger tegen gaan en eetbuien voorkomen. We geven je 11 tips zodat je meteen zelf aan de slag kan.
1. Eet meer vezels
Het eten van vezelrijke voeding houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en heeft een gunstige invloed op verzadigingshormonen. Vezelrijke voeding valt onder de basis van gezonde voeding. Het bevat veel voedingstoffen zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en andere nutriënten die je niet alleen een hongergevoel tegen gaan, maar ook je gezondheid bevorderen.
Voorbeelden hiervan zijn groenten, fruit, haver, volkoren producten, volle granen, bonen, linzen en peulvruchten.
2. Drink meer water en groene thee
Veel mensen verwarren dorst met honger en gaan op zoek naar iets te eten, terwijl ze eigenlijk gewoon dorst hebben. Drink daarom als je honger of trek hebt eerst een aantal grote glazen water. Dit is meestal al voldoende!
Ook helpt het om meer water of groene thee te drinken rondom je maaltijden. Het drinken van water voor je maaltijd kan helpen voorkomen dat je teveel eet. En groene thee na je maaltijden verhoogt de verzadiging en geeft je dus een voller gevoel.
3. Eet complete maaltijden
Het eten van (te) kleine maaltijden en kleine snacks kunnen je eetlust juist verhogen. Eet in plaats daarvan completere maaltijden die niet alleen maar uit eiwitten bestaan, maar ook (vezelrijke) koolhydraten en gezonde vetten bevatten.
Dit verzadigt beter, controleert je hongergevoel en zorgt voor minder schommelingen in je energie. Zorg daarom dat je regelmatig voldoende groenten, fruit, bonen, noten en zaden eet :)
4. Vermijd trigger foods
Bewerkte producten en andere fabrieksvoeding spelen in op onze natuurlijke behoefte naar zoet, zout en vet. Hierdoor is het vaak lastig om het te laten staan of met mate te eten.
Kan jij het bij een koekje of een handje chips laten? Dan is dit geen probleem. Druk je echter twee repen of een pak koek naar binnen na het eten van die eerste hap, dan kan je deze producten het beste helemaal vermijden door het niet in huis halen.
5. Herken echte honger
Heb je behoefte aan eten? Heb je een grote drang naar chocola of juist trek in iets hartigs? Neem dan even een moment voor jezelf en vraag jezelf af of je echt honger hebt of dat je gewoon iets lekker wilt.
Veel mensen hebben moeite met het onderscheiden van een hongergevoel. Het signaal dat men krijgt is dan vaak geen fysieke honger, maar mentale trek in eten dat voort kan komen uit een gevoel van rusteloosheid, verveling, frustratie, verdriet, angst of een depressief gevoel.
Mentale trek komt vaak plotseling opzetten. Door hier even bij stil te staan en niet direct de koelkast in te duiken, kan je het onderscheid maken en het eten uitstellen tot het moment waarop je écht honger hebt.
6. Eet op regelmatige tijden
Je lichaam houdt van regelmaat. Eet je op vaste tijden, dan zal je lichaam op deze tijden gaan vragen om eten. Dit geldt echter ook voor de momenten waarop je snackt of voor de TV gaat zitten met een zak chips. Ken je deze momenten van jezelf? Probeer die snack momenten te vervangen door iets gezonds te eten of door wat anders te doen, zodat de drang naar een snack uit je systeem gaat.
7. Eet voldoende eiwitten (proteïne)
Eiwitten zijn belangrijk voor je spieren en bevatten niet zoveel calorieën. Hierdoor zijn ze goed geschikt als tussendoortje. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke producten zoals een eiwitshake en yoghurt.
8. Drink (cafeïnevrije) koffie
Koffie kan je lichaam niet alleen helpen bij de verbranding van vet en het bevorderen van je sportprestaties, maar ook je honger tegen gaan. Ook kan het je eetlust aanzienlijk verminderen en een hongergevoel onderdrukken.
9. Verlaag je stress
Stress heeft een ongunstige invloed op je lichaam en je gezondheid. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van toenemende stress en ook strenge diëten (waarbij je niets meer toelaat omdat het "niet in je dieet past") kan heel wat stress veroorzaken en de kans op food cravings of overeten juist aanzienlijk verhogen.
10. Zorg voor voldoende slaap
Slaap zorgt onder andere voor meer energie en minder stress, maar vooral ook dat je minder behoefte hebt aan snelle suikers en andere "lekkere dingen". Slaap je echter te weinig, dan kan dit heel negatief uitpakken voor je eetlust en je hongergevoel.
Een korte nachtrust remt de aanmaak van leptine (verzadigingshormoon) en stimuleert juist de aanmaak van ghreline, een hormoon dat de eetlust opwekt. Door goed te slapen kan je dit voorkomen en houd je gezond eten makkelijker vol :)
11. Last but not least! Zorg voor afleiding
Veel mensen eten uit gewoonte, emotie of gewoon uit pure verveling. Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek.
Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen. Doe sit-ups. Maak een wandeling. Ga naar de sportschool. Of ga een rondje hardlopen. Dit maakt je actief en kan je hongergevoel gunstig beïnvloeden.
Extra hulp nodig met afvallen?
Wil je gebruik maken van onze expertise en op een gezonde manier afvallen? Bij aankoop van het Afslankpakket krijg je gratis toegang tot het Orangefit Voedingsadvies.
Wij zullen je dan gaan begeleiden met een op-maat-gemaakt voedingsschema zodat je exact weet wat je moet eten om op een gezonde manier af te vallen.
Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen?
Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.