Leestijd: 3 min
Is pre-workout goedof slecht?
Pre-workout supplementen zijn populair onder jonge en/of fanatieke sporters. Van de meeste zijn wij geen fan. Er kleven namelijk heel wat nadelen aan deze ‘energieboosters’, en die kunnen klachten veroorzaken en zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Wat is een pre-workout supplement nou eigenlijk en welke kan je volgens ons beter achterwege laten? Lees verder.
Wat is een pre-workout supplement?
Een pre-workout supplement is precies wat je denkt dat het is: een middeltje dat je neemt voor je gaat sporten. Meestal in de vorm van een poeder. De samenstelling verschilt per product, maar het is vaak een combinatie van de cafeïne, beta-alanine en citruline. Soms zie je ook nog creatine. Daar worden vervolgens kleurstoffen, suiker, zoetstoffen en vaak andere onnodige synthetische stoffen bij gegooid.
Een pre-workout supplement zou je meer energie en focus voor een training moeten geven. Voorstanders noemen ook voordelen als: meer uithoudingsvermogen, meer kracht, minder spierafbraak en een hogere vetverbranding.
Waarom kan je beter geen pre-workout poeder gebruiken?
1. Energiedips
Een pre-workout supplement geeft je meer energie, want dikwijls barst ‘ie van de cafeïne. Cafeïne heeft een stimulerende uitwerking op je zenuwstelsel, en kan je daardoor als het ware van ‘extra energie’ voorzien. De meeste pre-workouts bevatten wel 3 tot 5 keer zoveel cafeïne als een kopje koffie. Dit staat gelijk aan 240 tot 400 mg cafeïne. Mag jij raden wie de hele dag nog nastuitert van de poedertjes.
Deze extra energie uit cafeïne is trouwens geleende energie en zal je later moeten 'terugbetalen' aan je lichaam. Dit kan niet alleen voor schommelingen in je energiepijl zorgen, maar kan ook een negatief effect hebben op je slaap. En laat slaap nou net essentieel zijn voor je gezondheid en herstel.
2. Je gebruikt al snel te veel
Je lichaam raakt gewend aan cafeïne en bouwt een tolerantie op. Dat zorgt ervoor dat je lichaam steeds meer nodig heeft voor hetzelfde effect. Net als met koffie, ga je er al gauw steeds meer van nemen, en kan je uiteindelijk niet meer zonder een pre-workout.
Neem een pre-workout daarom niet elke keer als je gaat trainen. Gebruik het met mate, bijvoorbeeld als je echt het maximale uit je workout wilt halen of als je 0,0 zin in hebt om te sporten. Zo raakt je lichaam niet gewend.
3. Je negeert je lichaam
Vermoeidheid, minder energie en spierpijn zijn signalen van je lichaam dat het rust nodig heeft. Negeer je die signalen keer op keer en neem je er nog een pre-workout middeltje bij om je klachten te sussen, verhoog je het risico op stress en overtraining. Heb je last van de hiervoor genoemde klachten? Neem dan geen pre-workout. Moe en uitgeput zijn is wat anders dan geen zin hebben. Luister naar je lichaam.
4. Bijwerkingen
Daarnaast zijn er ook veel bijwerkingen bekend van pre-workout middeltjes. Tot de voorkomende klachten bij langdurig gebruik horen uitputting, dehydratie, hoge bloeddruk, hartkloppingen en hartkrampen, koortsig gevoel, veel blozen en zweten, hoofdpijn en flauwvallen. Als je 'n pre-workout koopt let dan vooral op de hoeveelheid cafeïne. Neem niet meer dan 140-160mg cafeïne. Maak er ook geen gewoonte van om het elke training te nemen.
Verantwoord alternatief
We begrijpen dat een pre-workout af en toe nuttig kan zijn. Soms ga je voor maximale focus, kracht en uithoudingsvermogen. Of heb je ‘n dag dat je helemaal geen zin hebt om te sporten. Op die momenten kan je wel een extra oppepper gebruiken. Neem gewoon een lekkere bak koffie en een banaan. Dat is iets minder krachtig, maar voor de gemiddelde sporter meer dan genoeg om all out te gaan!