appel
appel

Leestijd: 3 min

5x heerlijke vegan taarten

14 maart 2024|Voeding

Bijna iedereen houdt wel van een lekker stukje taart op zijn tijd. Of het nou bij een verjaardag, een jubileum of gewoon tussendoor is, zo'n gebakje is altijd populair. Het nadeel is dat taartjes niet altijd de meest gezonde snack zijn. Gelukkig zijn er veel vegan taarten, die gezonder zijn en waarvan je vaak niet eens merkt dat ze vegan zijn. Op deze pagina vind je vijf recepten voor overheerlijke plantaardige taarten.

Vegan taart bakken?

Als je denkt aan taart, denk je waarschijnlijk al snel aan iets zoets. Bij vegan taarten heb je misschien een andere associatie, maar dat is niet terecht. Vegan taarten zijn er in allerlei soorten, dus niet alleen hartig, maar ook zoet. Veel dierlijke ingrediënten hebben een goed plantaardig alternatief, waardoor er voor jouw smaakervaring niet te veel verandert. Door deze aanpak kun je gezonder eten zonder dat je je dieet radicaal om hoeft te gooien. 

5x plantaardige taartrecepten

1. Vegan appeltaart

De appeltaart is een echte klassieker. Deze vegan taart is de plantaardige variant van het gebakje dat we allemaal kennen. Voor het beslag gebruik je geen eieren of melk, maar kokosolie en water. De toevoeging van de appels, suiker en kaneel zorgt ervoor dat deze plantaardige appeltaart nog altijd die heerlijke warme en zoete smaak behoudt. Echt genieten dus! 

Ingrediënten

Voor de korst:

  • 1 1/2 kopjes volkorenmeel
  • 1/2 kopje kokosolie, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel suiker
  • Een snufje zout
  • 3-4 eetlepels ijskoud water

Voor de vulling:

  • 5-6 grote appels, geschild, ontdaan van klokhuizen en in dunne plakjes gesneden
  • 1/2 kopje suiker (of zoetstof naar keuze)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 schepje Orangefit Protein (optioneel)

Bereidingswijze

1. Bereid de korst:

  1. Meng het volkorenmeel, kokosolie, suiker en een snufje zout in een kom.
  2. Voeg geleidelijk ijskoud water toe en kneed het deeg totdat het samenkomt tot een bal. Voeg indien nodig meer water toe.
  3. Verdeel het deeg in twee helften en wikkel ze in plasticfolie. Laat ze minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

2. Maak de vulling:

  1. In een grote kom, meng de appelschijfjes met suiker, kaneel, maïzena en Orangefit Protein (indien gebruikt). Zorg ervoor dat de appels gelijkmatig bedekt zijn.

*3. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een taartvorm in.

4. Bereid de taart:

  1. Rol een van de deegballen uit op een met bloem bestoven oppervlak om de bodem van de taartvorm te bedekken.
  2. Plaats de appelmengsel in de taartvorm en verdeel het gelijkmatig.
  3. Rol de tweede deegbal uit en bedek de appels met deze korst. Je kunt een vlechtwerk of decoratieve patronen maken met het deeg.
  4. Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 45-50 minuten, of tot de korst goudbruin is en de vulling borrelt.

Voedingswaarden (per portie, gebaseerd op 10 porties)

  • Energie - Kcal: 250
  • Vetten: 11g
  • Koolhydraten: 36g
  • Vezels: 5g
  • Eiwitten (zonder eiwitpoeder): 3g
  • Eiwitten (met eiwitpoeder): 23g
  • Suikers: 20g

2. Vegan chocoladetaart

Deze vegan taart is net als zijn niet-vegan variant rijk, vol van smaak en echt genieten geblazen voor chocoladeliefhebbers. Om de vegan chocoladetaart nóg iets gezonder te maken, kun je ervoor kiezen om een schepje Orangefit Protein toe te voegen voor de extra plantaardige eiwitten.

Bekijk het recept: Vegan chocoladetaart

3. Vegan kwarktaart

Deze veganistische taart is een ideale manier om te genieten van een klassiek dessert zonder zuivelproducten te gebruiken. De vegan kwarktaart is lekker romig, terwijl de krokante bodem zorgt voor een lekkere bite. Een echte aanrader!

Bekijk het recept: Vegan kwarktaart

4. Vegan mug cake

Een vegan taart bakken is nog nooit zo makkelijk geweest als met deze plantaardige mug cake. Je mengt de ingrediënten in een mok, doet de mok eventjes in de magnetron om het mengsel te laten rijzen en je bent al klaar. De ideale keuze als je op zoek bent naar een simpele en ontzettend smaakvolle plantaardige taart. 

Bekijk het recept: Vegan mug cake

5. Pandan cake

Deze vegan taart is zo uniek door de toevoeging van pandan-extract. Dit ingrediënt wordt vooral gebruikt in de Zuidoost-Aziatische keuken. Deze vegan pandan cake heeft door dit extract een bijzondere smaak en groene kleur. Een goede keuze als je een keer wat anders wil proberen. 

Bekijk het recept: Pandan cake

Je veganistische taart extra gezond maken?

Je kunt deze vegan taarten extra gezond maken. Eiwitten zijn belangrijke stoffen voor het lichaam. Door een schepje vegan proteïne poeder toe te voegen aan bovenstaande recepten zorg je voor een extra boost van deze belangrijke stof, die er onder meer voor zorgt dat je je langer verzadigd voelt en die je spieren ondersteunt. Op die manier zijn deze plantaardige taarten niet alleen overheerlijke, maar ook nog eens eiwitrijke toetjes.

Meer eiwitrijke recepten

Op onze website vind je nog veel recepten voor eiwitrijke gerechten. Van ontbijt, tot lunch, tussendoortjes en avondeten. Neem eens een kijkje en laat je inspireren!