Leestijd: 4 min

Wat zijn de 2023 health trends?

27 januari 2023|Lifestyle

Elk jaar poppen er weer nieuwe trends op in de wereld van sport, wellness en voeding. Zo was food-waste not done in 2022: kromkommers mochten blijven. We maakten skincare van koffieprut en ondergoed van bananenschillen. Ook werden we eerlijker over onze mental health problemen. Welke wellnesstrends staan er dit jaar op de nominatie om door te breken? Check ‘t hieronder.

1. Hydrateren

In Amerika is het al razend populair, beter hydrateren voor een betere gezondheid, meer energie en een betere mood. Water speelt een belangrijke rol speelt bij veel vitale functies. Een klein beetje dehydratie kan er al voor zorgen dat je je suf voelt, dat je hoofdpijn hebt, je spieren slap voelen of dat je duizelig bent. Veel van ons weten dat ons lichaam voor ongeveer 70% uit water bestaat (1). Maar, veel van ons weten niet dat het grootste gedeelte hiervan zoutachtig water is. Onze hersenen bestaan uit wel 85% water en drijven in een zoutige vloeistof.

Hydrateer beter

Met Active Water vul je de stofjes (elektrolyten) aan die 's nachts en overdag verliest tijdens het zweten of via je urine.

Bestel 'm hier

2. Sleep syncing 

We slapen steeds slechter met z’n allen: driekwart haalt het advies van zeven uur per nacht onder de wol niet. Slaaptekort heeft enorm veel impact. Je hersenen gaan in standje passief, je bent geneigd slechte beslissingen te maken en je bent minder helder (2). Ook kan je lichaam insuline minder goed verwerken, waardoor je aankomt. Sleep syncing is de slaapversie van circadiaans eten. Dit houdt in dat je je slaapcycli aanpast aan het natuurlijke ritme (de zon en de maan) zodat het af kan stemmen op je lichaamseigen circadiaans ritme.

3. Plant-based power

Geen nieuwe trend, maar het is toch leuk om even te benoemen dat ongeveer de helft van de Nederlanders flexitariër is (3). Blijkbaar vond men het tijd om deze steeds groter wordende groep een extra naam te geven. Als je bewust minder vlees eet - om ethische, health en/of milieu redenen -  dan mag je jezelf vanaf 2023 officieel een meat reducer noemen. 

4. Sportherstel

Met de opmars van sporthersteltools als massage-apparaten en compressie-laarzen, komt de focus meer en meer op herstel te liggen. Gyms en spa’s verleiden sporters in 2023 met infraroodsauna’s, cryotherapie kamers, floating tanks en ijsbaden. 

5. Micro-workouts

Thanks to TikTok en de 1-minuut dans-challenges zijn mini workouts nu een ding.
Het werkt motiverend om te bewegen zonder minimale tijdbarrière. Door heel kort los te   gaan gaan je stresslevels omlaag en krijg je even een shot energie. En belangrijker: er is niks zo leuk als even lekker te dansen alsof niemand kijkt. Meer van de krachttraining? Een snackworkout squatten dan maar!

7. Paddenstoelenmanie 

Steeds meer mensen implementeren paddenstoelen in hun wellness-routine.
We hebben het over ‘functional mushrooms’; paddenstoelen die je niet in de supermarkt vindt, maar wel in de vorm van tincturen, poeders en koffie bij gezondheidszaken. Lion’s mane, reishi, cordiceps en turkey tail behoren tot de kanjers die je slaap, energie, geheugen en immuniteit een oppepper zouden kunnen geven. 

 • Fitblogs

  Speciaal voor jou

  Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

  Bekijk alle blogs
 • Tips gezonder eten

  Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

  Lees verder
 • Wat is een gezond vetpercentage?

  Lees verder
 • Stap 1

  Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

  Lees verder
 • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

  Lees verder
 • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

  Lees verder
 • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

  Lees verder
 • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

  Lees verder
 • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

  Lees verder
 • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

  Lees verder
 • 11 tips tegen honger en eetbuien

  Lees verder