Leestijd: 4 min

Het belang van trainen/sporten

7 april 2024|Training

Mensen die dagelijks bewegen en regelmatig sporten hebben doorgaans een betere gezondheid, meer energie, minder stress en een verminderde kans op een ziektes, depressie en dementie op latere leeftijd.

In dit artikel bespreken we het nut en het belang van (intensieve) training.

Het belang van training

Om ons lichaam sterker te maken én te houden is training voor ons lichaam dus noodzakelijk. Naarmate we ouder worden neemt onze spiermassa en de dichtheid van onze botten langzaam af. Door regelmatig iets aan (kracht)training te doen, kunnen wij dit proces afremmen of zelfs terug draaien. Het versterkt ons lichaam zodat we ook op latere leeftijd nog actief kunnen blijven. Ze zeggen niet voor niets: use it or lose it!

Wat is training?

Training geeft een signaal/prikkel aan het lichaam dat het zich moet aanpassen en versterken. Tijdens een training confronteer je je lichaam als het ware met tekortkomingen, waardoor het zich gaat aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van je stofwisseling, het aanmaken van bloedcellen, het versterken van je botten of het opbouwen van meer spiermassa.

We maken over het algemeen onderscheid tussen 2 verschillende trainingsvormen:

1. Krachttraining
2. Cardiotraining / Cardio

Beiden trainingsvormen zorgen er o.a. voor dat je stofwisseling wordt verbeterd en je gezondheid wordt ondersteund. Voor het beste resultaat wordt aangeraden om zowel kracht- als cardiotraining (of een combinatie van beiden) minimaal 2 à 3 keer per week intensief uit te voeren.

Training is niet alleen belangrijk als je sterker wilt worden, maar ook als je bezig bent met je gewicht. Spieren vragen namelijk constant energie, waardoor ze zorgen voor een hoger dagelijks energieverbruik (spieren verbranden meer energie), waardoor afslanken en slank blijven veel gemakkelijker wordt. Ook verbrand je natuurlijk extra calorieën tijdens een workout en krijg je door regelmatig je spieren te trainen meer 'shape'.

1. Krachtraining

Krachttraining is een trainingsvorm waarbij je verschillende spiergroepen op een intensieve manier belast om zo je spieren (en je botten) te versterken. Het geeft je lichaam een betere houding en een atletischer uiterlijk (spieren geven namelijk vorm aan ons lichaam).

We kunnen krachtraining op vele manieren uitvoeren. Er kunnen oefeningen gedaan worden met behulp van halters (dumbbells) en stangen (barbells), andere losse gewichten en/of machines en fitnessapparatuur. Ook is het mogelijk om je spierkracht en spierconditie te vergroten door oefeningen te doen met je eigen lichaamsgewicht.

Krachttraining moet intensief genoeg zijn om het spierweefsel te stimuleren om te groeien en zich aan te passen. Dit is noodzakelijk om het lichaam tot aanpassen te dwingen en het is dan ook belangrijk om zo intensief mogelijk te trainen.

Een veel gemaakte fout bij (beginnende) krachttraining is echter dat men vooral traint met een weerstand die weinig tot geen uitdaging biedt. Hierdoor wordt je lichaam echter niet voldoende uitgedaagd en vindt er dus geen verandering plaats, waardoor resultaten vaak uitblijven.

2. Cardiotraining

Cardiotraining richt zich op het langdurig verhogen van de hartslag, met activiteiten zoals fietsen, hardlopen, roeien, en crosstrainen. Groepslessen zoals Bootcamps en CrossFit zijn ook populaire vormen. Deze training versterkt het hart en de longen en verhoogt de zuurstofopname, wat leidt tot een betere stofwisseling, vetverbranding en conditie. Het vermindert ook het risico op diverse gezondheidsproblemen. Kortom, cardiotraining richt zich niet alleen op calorieverbranding, maar vooral op het versterken van vitale organen en het verbeteren van algehele gezondheid.

2.1 Intervaltraining

Een zeer effectieve manier van cardiotraining is de zogenaamde intervaltraining. Hierbij wisselen periodes (intervallen) van hoge intensiteit of weerstand elkaar af, met periodes van herstel die het lichaam de gelegenheid geven zich voor te bereiden op de volgende periode (interval).

Om het effect van een verbeterde vetverbranding te bereiken is het van belang hoe intensief  je traint en een goede indicatie van de juiste trainingsintensiteit tijdens een intervaltraining is je ademhaling.

Wanneer je nog gemakkelijk kan praten (je raakt niet buiten adem), wordt er eigenlijk niet effectief getraind. Zodra je tijdens je intervaltraining grote moeite krijgt met praten (verhoogde hartslag en je raakt buiten adem) wordt de training echt effectief.

Dit geeft jouw lichaam (net als bij krachttraining) het signaal dat er aanpassingen nodig zijn.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na de workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

2.2 Duurtraining

Een andere vorm van cardiotraining is duurtraining. Duurtraining is een training waarbij je gedurende een langere periode een rustig tempo aanhoudt en is vooral een goede training om je basisconditie op te bouwen.

Je kunt hiermee rustig beginnen en langzaam opbouwen. Na een tijdje zal je de snelheid kunnen verhogen terwijl je hartslag hetzelfde blijft. Dit betekent dat je conditie erop vooruitgaat. Na een duurtraining heeft je lichaam niet zo veel tijd nodig om te herstellen en het risico op blessures is ook erg klein. Verder is duurtraining ook erg efficiënt om vet te verbranden.

Bij duurtraining verbrand je over het algemeen meer vet tijdens je workout, terwijl je bij een intervaltraining vaak meer vet verbrandt na je workout, omdat het je stofwisseling verhoogt.

Als je wilt afslanken is het overigens belangrijk om te onthouden dat de energiebalans nog steeds het belangrijkste is om af te vallen.

Want ongeacht of je nu meer of minder vet verbrand tijdens een training. Wanneer je aan het eind van de dag hetzelfde binnen krijgt dan je hebt verbrand, dan zal je geen extra vet verliezen en afvallen.

Trainen doe je grotendeels voor je gezondheid, niet om af te vallen. Wil je afvallen? Let dan met name op je voedingsinname en andere factoren als goede slaap en het managen van je stress. Het is namelijk veel eenvoudiger om iets minder te eten dan jezelf urenlang te kwellen op een loopband of een crosstrainer.

Conclusie

Sporten is goed voor je lichaam en er zijn verschillende vormen van training die je lichaam versterken en je risico op allerlei ziekten en aandoeningen vermindert.

Of je nu kiest voor krachttraining, cardiotraining of een combinatie hangt uiteraard helemaal af van jou en jouw persoonlijke doel. Ook is het vanzelfsprekend dat je iets doet wat jij leuk vindt om te doen. Anders zal je het waarschijnlijk niet lang volhouden.

Heb je iets gevonden wat je leuk vindt om te doen? Zorg dan dat je jezelf wekelijks een aantal keren uitdaagt en intensief traint. Dit geeft je niet alleen een goed gevoel en meer energie, maar het verlaagt je stress, verbetert je prestaties en helpt je lichaam bij het verbeteren én het behouden van je gezondheid!

  • Fitblogs

    Speciaal voor jou

    Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

    Bekijk alle blogs
  • Tips gezonder eten

    Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

    Lees verder
  • Wat is een gezond vetpercentage?

    Lees verder
  • Stap 1

    Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

    Lees verder
  • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

    Lees verder
  • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

    Lees verder
  • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

    Lees verder
  • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

    Lees verder
  • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

    Lees verder
  • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

    Lees verder
  • 11 tips tegen honger en eetbuien

    Lees verder